
Hluboko v lese, kam přes den málokdo zavítá, se skrývá důmyslné podzemní město. Chodby, komory, větrací šachty a několik východů – to vše vybudovala tlapami jediná, nenápadná a převážně noční šelma. Jezevec lesní je mezi naší zvěří tak trochu tajemným samotářem, kterého většina lidí nikdy nespatří, přestože jeho rozsáhlé stavby, mysliveckou mluvou hrady, mohou být staré celá staletí.
Tento podsaditý, černobíle pruhovaný obyvatel lesů si zaslouží mnohem víc pozornosti, než se mu obvykle dostává. Pojďme nahlédnout do života jezevce – pečlivého stavitele, všežravého nočního tuláka a fascinujícího příkladu zvířete, které žije ve skrytu, a přesto výrazně utváří podobu lesní krajiny.
Statný samotář v černobílém
Jezevec lesní (Meles meles) je naše největší lasicovitá šelma. Má robustní, klínovité tělo, krátké silné nohy s mohutnými drápy a nezaměnitelnou hlavu s podélnými černými pruhy táhnoucími se přes oči k uším. Toto výrazné zbarvení je signálem – jezevec se nemusí příliš bát, dokáže se totiž energicky bránit.
Tělo je přizpůsobené hrabání. Mohutné drápy na předních tlapách fungují jako dokonalé rýče, kterými jezevec dokáže za noc přemístit neuvěřitelné množství zeminy. Na podzim navíc nabírá silnou vrstvu tuku, díky níž přečká zimu.
- Stavba těla: těžkopádná, podsaditá, uzpůsobená k životu pod zemí.
- Smysly: vynikající čich a sluch, zrak je naopak slabší.
- Povaha: plachý a opatrný, ve své noře však překvapivě bojovný.
Jezevčí hrad – stavba na generace
Srdcem jezevčího života je nora, kterou myslivci nazývají hrad. Nejde o prostou díru v zemi, ale o promyšlený labyrint chodeb dlouhých mnohdy desítky metrů, s několika patry, obytnými komorami a větším počtem východů. Některé hrady jsou využívány a rozšiřovány po mnoho generací jezevců a mohou být skutečně velmi staré.
Jezevec je proslulý čistotností. Hnízdní komory si vystýlá suchou trávou, listím a mechem, které pravidelně vyměňuje a větrá – často je vynáší ven na sluníčko. Trus zase ukládá do speciálně vyhrabaných latrín stranou od obydlí. Tato pečlivost odlišuje jezevčí hrad od liščí nory, která bývá zpravidla zapáchající a neuklizená.
Zajímavým fenoménem je soužití jezevce s liškou. Ta často obsazuje okrajové části jezevčího hradu, a vzniká tak nedobrovolné sousedství. Liška z přítomnosti jezevce těží hotové úkryty, jezevec ji víceméně toleruje, dokud nepřekáží.
Noční tulák s pestrým jídelníčkem
Jezevec je tvor noci. Přes den odpočívá v bezpečí hradu a vychází ven až za soumraku, kdy se vydává na obchůzku svého teritoria. Pohybuje se po stálých, vyšlapaných stezkách, které vedou krajinou mnohdy celá léta.
Ve výživě je jezevec všežravec a oportunista. Jeho jídelníček se mění podle ročního období a nabídky:
- Žížaly – tvoří hlavní složku potravy, zejména za vlhkých nocí, kdy je jezevec sbírá po loukách.
- Hmyz a larvy – brouci, ponravy, vosí a čmeláčí hnízda, která vyhrabává ze země.
- Drobní obratlovci – hraboši, žáby, ještěrky, příležitostně mláďata na zemi hnízdících ptáků.
- Rostlinná strava – kořínky, hlízy, obilí, na podzim padané ovoce, žaludy a bukvice.
Díky takto širokému jídelníčku není jezevec na drobnou zvěř zdaleka tak vázaný jako liška. Jeho vliv na stavy zajíců či bažantů je proto výrazně menší a převažuje jeho užitečná role v hubení hmyzu a hlodavců.
Rok v životě jezevce
Roční cyklus jezevce je úzce spjat se střídáním ročních období. Na jaře a v létě je nejaktivnější, intenzivně shání potravu a pečuje o mláďata. Páření probíhá různě v průběhu roku, ale díky pozoruhodnému jevu – utajené březosti, kdy se vývoj zárodku po určitou dobu zastaví – se mláďata rodí soustředěně až na konci zimy nebo brzy zjara.
Malá jezevčata přicházejí na svět hluboko v hradu, slepá a bezbranná. Matka je dlouho kojí a teprve po několika týdnech je poprvé vyvádí na povrch. Mladí jezevci zůstávají u rodičů poměrně dlouho, než se osamostatní a vydají hledat vlastní území.
S příchodem zimy jezevec výrazně omezuje aktivitu. Nejedná se o pravý zimní spánek jako u ježka, ale o období útlumu, kdy přečkává nepříznivé měsíce v hradu a žije převážně z nashromážděných tukových zásob. Za mírných zimních nocí ho ale ven přece jen občas vyláká hlad.
Jezevec a myslivecké právo
Na rozdíl od lišky, kterou lze lovit celoročně, je jezevec lesní lovnou zvěří se stanovenou dobou lovu. Zákon č. 449/2001 Sb., o myslivosti, jej řadí mezi zvěř, kterou lze ulovit pouze ve vymezeném období, a po zbytek roku je hájen. Mimo tuto dobu je tedy chráněn a jeho lov je nepřípustný. Konkrétní termíny stanovuje prováděcí předpis a každý myslivec si je musí ověřit podle aktuálně platné úpravy.
Tato ochrana má svůj smysl. Jezevec se rozmnožuje pomalu, vrhá málo mláďat a jeho populace je zranitelnější než u rychle se množící lišky. Doba hájení proto pomáhá udržet stavy stabilní. Při lovu jezevce, který se historicky provádí především na čekané u hradu nebo norováním, je nutné dbát zvýšené opatrnosti a etiky.
- Čekaná u hradu – tichá, trpělivá metoda za soumraku, kdy jezevec vychází z nory.
- Norování – tradiční, ale náročný způsob vyžadující zkušeného a odolného psa, neboť jezevec se v noře urputně brání.
Užitečný soused lesa
Jezevec je v krajině spíše prospěšný. Hubením hmyzích škůdců, ponrav a hlodavců pomáhá lesu i zemědělství. Jeho opuštěné hrady navíc poskytují úkryt řadě dalších živočichů, od lišek po drobné savce. Místy může působit škody na polních kulturách, například v kukuřici nebo na vinicích, kde si pochutnává na zralých plodech, ale tyto škody bývají lokální a snesitelné.
V členité krajině typu Šluknovského výběžku, kde se střídají lesy, meze a zarostlé stráně, nachází jezevec ideální podmínky pro budování svých hradů. Pozorný myslivec pozná obsazený hrad podle čerstvě vyhrabané zeminy, vyšlapaných stezek a stranou umístěných latrín – a moudrý hospodář takový hrad spíše ochraňuje, neboť patří k přirozenému bohatství honitby.
Závěr
Jezevec lesní je tichým, pracovitým a svým způsobem vznešeným obyvatelem našich lesů. Žije skrytě, vyhýbá se lidem a buduje stavby, které ho přežijí o celá desetiletí. Jako lovná zvěř se stanovenou dobou lovu si zaslouží respekt i ochranu – jeho lov je svázán přísnějšími pravidly než u lišky a jeho přínos pro les převažuje nad působenými škodami. Poznat jezevce znamená naučit se vážit si i té zvěře, kterou téměř nikdy nespatříme, a přesto neustále utváří svět pod našima nohama.
Foto: Richard Block / Pexels